Tešiť sa domov na kávu

Dobrá káva je taká, ktorá nám chutí. Len si správne vybrať. V čase, keď nám obchody ponúkajú široký sortiment kávovarov, luxusnú kávu si môžeme vychutnať aj doma v pohodlí, nemusíme ísť ani do kaviarne. A tak si povedzme je tak jednoduché.
Spôsoby prípravy kávy:

kávová zrnka

Turecká káva
Príprava tejto najznámejšej kávy prekonala stáročia. Pripravuje sa stále rovnakým spôsobom, akým ju pripravovali už prví konzumenti. Na jednu šálku sa použije jedna až dve plné kávové lyžičky zmesi pražených a jemne pomletých kávovníkových zŕn, pre lahodnejšiu chuť je vhodné pridať jednu až dve kávové lyžičky cukru.

Espresso
Príprava espressa nepochybne patrí medzi záľuby nejedného kávového labužníka. Čím kvalitnejší je prístroj na jeho prípravu, tým je aj výsledný nápoj lepší. V prvom rade si treba vybrať vhodnú odrodu kávového zrna. Takmer všetky druhy zŕn, ktoré sa používajú na espresso, sú zrná arabiky. Ďalšou dôležitou záležitosťou pri príprave espressa je nastavenia vhodného zomletia zrna. Mletie by malo byť jemné, ale nie práškové. Ak je však príliš hrubé, konečný nápoj bude riedky a slabý. Ak je mletie príliš jemné, káva získa horkú chuť.
Rozhodujúcim znakom kvality espressa je vytvorenie lahodnej peny na povrchu, ktorá má veľmi príjemnú arómu, sú v nej totiž aromatické oleje. Taliani tvrdia, že espresso musí byť malé, ale dobré a že väčšia dávka vody by zničila dobrotu tohto koncentrátu.

kafe

Doppio
Ide v podstate o dvojnásobné množstvo espressa, dvojité espresso.

Cappuccino
Slovo capuccino je talianskeho pôvodu. Predstavuje súlad kávy a mlieka a používa sa na vyjadrenie vzhľadu kávy a peny, ktorá sa vytvára na povrchu nápoja.

Irish espresso je v podstate veľmi horúce espresso s prídavkom dvoch polievkových lyžíc smotany, dvoch čajových lyžičiek hnedého cukru a štyroch polievkových lyžičiek pravej írskej whisky. Navrch ešte môžeme pridať napenenú smotanu, ktorú necháme voľne vkĺznuť do nápoja. Kávu nemiešame.

Caffe latte
Poznáme ho aj ako caffe macchiato, čiže mliečnu kávu, pripravuje sa pridaním ohriateho mlieka k čerstvému espressu. Dôležitý je pomer 1/5 espressa a 4/5 speneného mlieka. Podáva sa vo vysokých sklenených pohároch a na povrchu sa nachádza spenené mlieko posypané škoricou alebo čokoládou. Potom nasledujú ďalšie vrstvy kávy a mlieka.

Latte macchiato
Táto káva je v podstate opakom espressa macchiata. V sklenenom pohári horúceho mlieka je niekoľko kvapiek espressa.

capuccino

Caffe americano
Ide o normálne pripravené espresso, ktoré je zriedené horúcou vodou. Toto espresso v Taliansku nedostanete, je to charakteristické žbrndové espresso používané v Amerike a tiež ľuďmi, ktorí trvajú na veľkom objeme v šálke bez ohľadu na správnu chuť kávy. U nás je zvykom servírovať ho s pohárom horúcej vody, aby si konzument mohol podľa seba nariediť svoju šálku kávy. V niektorých kaviarňach ho ponúkajú pod názvom espresso lungo.
A čo je najlepšie, všetky menované kávy sa dajú pripraviť v pohodí svojho domova. Už ste si rozmysleli, akú kávu si dáte pri príchode z práce?